18 Nisan 2012 Çarşamba

Üzeyir Garih’ten Yeni İşe Gireceklere, Çalışanlara ve Yöneticilere Tavsiyeler:




* Yeni hayata atılırken ve iş seçerken, işin ücretinden çok eğiticiliği ve öğreticiliği tercih sebebi olarak alınırsa, edinilecek bilgi birikimi sonucu, gelişecek elemanların başta düşük gibi görünebilecek ücretleri, makul bir süre sonra o müessesede veya başka bir yerde mutlaka hakiki ve nispeten yüksek bir değere erişecektir.
* Kendisine güvenen kişinin, çok kıymetli bir varlığını garanti olarak vermekten kaçınmaması gerekir. Ayrıca verilen sözün en iyi şekilde yerine getirilmesi mutlaka ödüllendirilir.
* Gelecek bekleyen genç kardeşlerime önerim şudur: Kendinize güvendiğiniz, işin üstesinden geleceğinize inandığınız sürece koşullar ne olursa olsun, merkezden uzak tek başınıza çözüm getirme ve karar vermeye olanak verecek işleri tercih edin. Cesaret ve azimle gerekenin hakkını vererek yapın. Korkusuz ve namuslu olun.
* Bir gün müdür veya genel müdür olabilirsin. Ancak sen ne olursan ol etrafında bir yapıcı tenkit çemberi oluşur. Yapay da olsa muhalefet kur.
* Dökülmüş süt için ağlamaktansa yenisi peşinde koşmanın daha doğru olduğunu düşünün. Bu zararı yeni işler kovalayarak karşılama yoluna gidin.
* Güvenilir ol. Saygın ol. Karizmatik, sevimli ol. Şeffaf ol. Adil ol. Bilgini yeter dereceye getir. Yönetim dışında uzmanlık arama. Sağduyu sahibi ol. Bu eksikleri tamamlamanın her yönetici için yararlı olacağına inanıyorum.
* Kurumda işlerin rutin hale dönüşmesi sebebiyle demotive olan kimselerin, kendilerini motive edecek işleri belirterek amirlerine müracaatları gerekir.
* Profesyonel olarak yükselmeyi düşleyen gençlerin önemli bir neden olmadıkça işe başlayacakları müessesede sebat ederek yükselmelerini öneririz.
* Gerek kendi isteği ile ayrılan elemana, gerekse zorunluluklar dolayısıyla işine son verilen kişiye kurumun yapacağı bir zarafetle oluşması gerekir.
* Mevcut sistem ve verileri sürekli savunmak, statüyü olduğu gibi yerinde bırakacaktır. Bu, istenen ve hedeflenen değildir, beraberinde hataları ve küçülmeyi getirecektir.
* Birden fazla eş statüde varis bırakmak, gelecek için kurumun gelişmesini baltalayabilecek sen-ben kavgalarına gebedir.
* Esasında şans, öngörülmeyen olayların meydana getirdiği olaylardır. Kendiliğinden gelen şansın en parlağı, doğuştan zengin bir ailenin çocuğu olmaktır.
* Belirli bir yaşa gelmiş, üst düzeylere yükselmiş kişilerin deneyimlerini gelecek nesillere aktarması, kanımca ulusal bir görevdir.
* İlk izlenimi kötü ise iyiye, iyi ise kötüye çevirmek zordur. Dolayısıyla ilk izlenimi verirken çok dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder