6 Haziran 2014 Cuma

Elmalı Crumble veya Elmalı Kırıntı Turta

Crumble; uygun olan her hangi bir meyveyi hamur parçalarıyla kaplayarak hazırlanan bir İngiliz tatlısı. İçerik olarak hemen hemen bizim meyveli tartımızın aynısı ( ne kadar bizim olduğu tartışılır ama :) ) ama şekil olarak hamuru tart gibi pürüzsüz değil, kırıntı gibi.



Güzel tarafı pratik olması, lezzetli olması ve salaş, farklı bir görüntüsünün olması bir de bizim gibi iki kişi veya yalnız yaşayanlar için malzemeleri dörde bölerek porsiyonluk yapabiliyor olmanız veya hamuru buzlukta uzun süre saklayabiliyor olmanız.

Bu arada ben tarifi tek kişilik porsiyon olarak ufak toprak kaplarda yaptım, toprak kap yoksa sufle kabında da yapabilirsiniz. Yukarıdaki malzemelerden sekiz kişilik crumble hazırlanabiliyor.

Hamur malzemeleri;
  • 1/3 su bardağı un
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1/2 su bardağı şeker
  • Bir tutam tuz
  • 75 gr soğuk tereyağı

Meyve Karışımı için malzemeler
  • 4 adet orta boy elma
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın



Hamuru için tüm malzemeleri mutfak robotunun haznesine alıp aralıklarla karıştırıyoruz. Hamurunuzda bezelye büyüklüğünde topaklar oluşana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Hamurumuz hazır olduğunda onu kenarda bekletip meyve karışımımızı hazırlamaya başlıyoruz. 

Meyve karışımı için elmayı rendeliyoruz, tarçın ve kuş üzümünü ekleyip karıştırıyoruz.

Meyve karışımımızı sekiz eşit parçaya bölerek fırın kaplarına yerleştiriyoruz. Meyvelerin üzerine de topaklanmış hamurumuzu yine sekiz eşit parçaya bölerek ekliyoruz. Hamuru düzleştirmiyoruz, kıtır kıtır pişmesi için meyvenin üzerinde minik tepeler halinde kalması gerekiyor. Bu şekilde 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 

Afiyet olsun, kilo olmasın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder